Materiale

材料 . 道具


IMG_0576

Fude Historie  筆の歴史

Starten af pensel har en lang sidste 2300 år fra nu, vi fik at vide af Qin æra begyndte i Kina. Videre til Japan, nu er foretaget i Kina er importeret fra det oprindelige børste med indførelsen af kinesisk kultur i Asuka periode. Derefter gik Koho Daishi (Kukai) til Kina som udsendinge til den æra af kejser Saga tilbage i afsluttet fremstillingen af pensler. 

 

Til fremstilling af Kalligrafi og Sumi-e bruger man specielle pensler, FUDIMG_0573E med hår fra mange forskellige slags dyr, som f.eks. mårhår, hjort, mårhund, hest, ged, egern hår. Det er hårets beskaffenhed, der afgør penslens blødhed eller hårdhed.

 

TUSCH, SUMI består hovedsagelig af soden fra afbrændte planteolier, som er stivnet ved hjælp af et specielt limpigment.

 

SUZURI, som har en lille fordybning i den ene ende. Der dryppes lidt vand på, og ved at gnide dette mod tusch-stenen fremkommer den flydende tusch.

015 (640x640)IMG_0578

 

Opfindelsen af papiret for ca. 2000 år siden har haft stor betydning for Kalligrafiens udvikling. I dag findes der mange forskellige former for papir med varierende tykkelse, sugeevne, hårdhed, og farve.

Udover pensler, tusch og papir bruges mange andre redskaber og materiale.

Papir (Washi)

008 (640x640)010 (640x640)

Hosho: først dukkede omkring det fjortende århundrede i Echizen IMG_0570provinsen Japan. De bedste kvaliteter foregår stadig primært fra Kozo fibre. En fin kvalitet Hosho er en af de smukkeste af hvid papier. Det betyder ikke skrumpe, tåre, eller udvide let, og det er især godt for træblok og linoleum udskrivning. Fordi det ikke er dimensioneret, Hosho er også godt for bløde, semiabstract akvareller, men det anbefales ikke for begyndere.

Kozo: ligner Hosho, men det har en strammere arrangement af fibre, hvilket resulterer i lidt mindre tand. Det har også mindre porer, hvilket betyder, at det har mindre absorptionsevne. Fremstillet fra 100 procent Kozo fibre, er det den mest almindelige sort papir, såvel som den største kategori af papir. Kozo er lidt tyndere end Hosho og mere alsidigt.022 (640x478)

Gasen-shi: Gasen, som opstod i Kina, er den ældste form for orientalsk papir stadig bruges til illustrationer. Både de kinesiske og japanske traditionelt foretrækker dette papir til kalligrafi og kinesisk maleri. Navnet Gasen stammer fra ga, hvilket betyder, maling og sen, som er et sted i Kina. Japanerne tilføjede shi, hvilket betyder, papir, til navnet Gasen.

Torinoko: betyder barn af fuglen, eller æg, og dens overflade ligner en æggeskal. Det blev indført omkring det ottende århundrede, og var lavet af ren gampi. Torinoko lavet af gampi er nok den mest permanente papir lavet. Versaillestraktaten blev skrevet og underskrevet på denne papiret, fordi det mentes at være den mest holdbart papir i verden.

Anlægget hvorfra gampi fibre opsamles nu sjælden i Japan, og de planter fra andre asiatiske lande ikke er af samme kvalitet.

Masa: papir er den mindst absorberende af alle papirer og den nemmeste for en vestlig akvarelmaler at arbejde med. I generelle udseende det i høj grad ligner torinoko, men i dag er lavet primært af sulfit pulp, og når det er gennemblødt med vand har tendens til at falde fra hinanden.

Share Button