Sumie

Om Sumie   墨絵

Hvad er Sumi-E?bumbushavati

Det japanske ord sumi-e er sammensat af ordene ”sumi”, som betyder sort tusch, og ”e”, som betyder billede. Sumi-e er altså en japansk kunstart, hvor billederne males med sort tusch.

I japansk æstetik regner man med 5 forskellige farvetoner af tusch, og billeder malet ud fra denne opfattelse er enkle, elegante og smukke. Man udtrykker sig ikke med en mængde af tynde streger, men med nogle få, udtryksfulde penselstrøg. Man maler ikke lys og skygge, og ej heller baggrund, men lader figurerne træde tydeligt frem. Motiverne er traditionelt japanske, især planter og blomster, desuden fugle og dyr, og også mennesker. Et særligt populært motiv er tranen.

Sumi-e blev bragt til Japan af Zen-præster i det 13. århundrede og er nært knyttet til filosofien i Zen-buddisme. Ligesom man i Zen kan udtrykke sandheden i et enkelt ord efter timers meditation, således bruger man i sumi-e nogle få udtryksfulde penselstrøg.swan

Ved undervisning i sumi-e lægges der vægt på koncentration og omhyggelighed. Begyndere lærer ved nøje at kopiere billeder af læreren eller af andre sumi-e kunstnere. Først efterhånden som man mestrer teknikken, opmuntres man til at udtrykke sine egne ideer.

IMG_0065_2 (640x480)

Share Button